Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Κρίσιμη εβδομάδα για τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ

Μια εβδομάδα κρίσιμη και ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά θα είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα, καθώς κάθε μέρα θα υπάρχει συνεδρίαση κυβερνητικού, κομματικού ή κοινοβουλευτικού οργάνου. Η αρχή θα γίνει με την επίσκεψη και ομιλία του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του υπουργείου ανάπτυξης για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα σε μια προσπάθεια να δοθεί μια αισιόδοξη νότα. Ωστόσο τα δύσκολα έρχονται στη συνέχεια καθώς σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν οι γενικές γραμμές των αποφάσεων για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και για το τι θα περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο 2012-2015.

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος η τύχη των ενεργειακών εταιρειών και κυρίως της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, καθώς, μετά την διαπίστωση ότι το έλλειμμα θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω του 10%, η πίεση για ταχείες αποφάσεις έχει αυξηθεί. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση καλείται τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες και να λάβει δύσκολες αποφάσεις
 για το "πακέτο" αποκρατικοποιήσεων, απ' το οποίο περιμένει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το 2012 και συνολικά 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013. Από τη μια, θα πρέπει να ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματα και τα νομικά κωλύματα για την άμεση αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου κι από την άλλη θα πρέπει να μετρήσει και να ξεπεράσει αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει στα συνδικάτα αλλά και εντός του κόμματος ή της κυβέρνησης, η ενδεχόμενη πώληση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών σε ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη ΔΕΗ που αποτελεί μια εμβληματική περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα ήθελε να ανοίξει αυτή τη στιγμή μέτωπο, με την προσδοκία να είναι κάποια στιγμή ευνοϊκότερα τα πράγματα. Παρόλα αυτά το αν θα υπάρξει σήμερα περεταίρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, ποια μορφή θα έχει κ.λπ. φαίνεται ότι θα κριθεί στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα γύρω από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιμένει ότι δεν μπορεί να ανοίξει θέμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με τη διάθεση πακέτου μετοχών, αφ' ενός γιατί είναι χαμηλή αυτή την περίοδο η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας (περίπου 2,8 δισ. ευρώ) και τα οφέλη για το Δημόσιο θα είναι μικρά και αφ' ετέρου γιατί θα τιναχθεί στον αέρα το σχέδιο για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή.

Ποιες εναλλακτικές δυνατότητες έχει η κυβέρνηση στην περίπτωση που η τρόικα πιέσει να συμπεριληφθεί η ΔΕΗ στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου; Η πώληση μονάδων παραγωγής σε ιδιώτες, σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών και βέβαια η παραχώρηση των δικτύων, θέμα που ανοίγει «ορθάνοιχτα» με το νομοσχέδιο για το 3ο ενεργειακό πακέτο που έχει ετοιμάσει η κ. Μπιρμπίλη και πιθανότατα περνάει την εβδομάδα αυτή από το υπουργικό συμβούλιο.
Αντιδράσεις

Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, στο υπουργικό συμβούλιο να υπάρξουν νέες επιθέσεις στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς είναι αρκετοί οι υπουργοί που εκφράζουν ενστάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις σε αυτή την χρονική στιγμή, με τις εισηγμένες ΔΕΚΟ να πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Την Τρίτη και εν μέσω κυβερνητικής κρίσης στην Αθήνα θα βρεθεί ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε μια προσπάθεια να στηρίξει το Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται την ίδια μέρα και εξαιτίας της επίσκεψης να ανακοινωθεί μέρος του πακέτου των 50 δις ευρώ που θα αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Την Τετάρτη - χωρίς πάντως να έχει ανακοινωθεί ακόμη - θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να θέσει του βουλευτές προ των ευθυνών τους, αλλά και να τους δώσει βήμα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.

Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός των οικονομικών θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου ενώ θα επιχειρηθεί με ανακοινώσεις αναπτυξιακών μέτρων να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη.

Τα σενάρια για ανασχηματισμό ή εκλογές

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η αναστροφή του κλίματος αλλά και η διαχείριση των σεναρίων περί ανασχηματισμού και εκλογών.

Τις πρόωρες εκλογές τις απορρίπτουν κατηγορηματικά κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στο τραπέζι. Επισήμως θέμα εκλογών δεν υπάρχει, ανεπισήμως αρκετοί βουλευτές φροντίζουν να κάνουν περιοδείες και να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εδώ και καιρό.

Τα πάντα χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις θα κριθούν στις 15 Μαΐου όταν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το εθνικό σχέδιο. Το σενάριο που ανέφερε πως το σχέδιο θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία απορρίφτηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση με την φράση «δεν παίζουμε με το μάλλον της χώρας και του λαού».
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου