Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΟΛΑ «ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ»: ΑΚΙΝΗΤΑ, ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ !


Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως γνήσιος εκπρόσωπος του ληστρικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στα συμφέροντα και στην περιουσία του ελληνικού λαού, με «όπλο» και πρόσχημα την απαράδεκτη ρύθμιση που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης σχετικά με το μνημονιακό χρέος των 110 δις.

Συγκεκριμένα, η λήξη της συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης τα ξημερώματα του Σαββάτου επιτάχυνε τις διαδικασίες πλήρους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, μια και ο βασικός όρος της τοκογλυφικής επιμήκυνσης και μείωσης του επιτοκίου, είναι η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις έως το 2015!

Το νούμερο είναι πραγματικά ασύλληπτο και αποδίδει πλήρως τις προθέσεις της κυβέρνησης:
πώληση εδώ και τώρα του συνόλου, σχεδόν, της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα σε τιμές εξευτελιστικές, ελέω κρίσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα θα είναι έτοιμο το πλάνο για έσοδα 50 δις ευρώ μεταξύ 2011 και 2015.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό το Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να τεθούν οι προτεραιότητες του σχεδίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το «Στρατηγικό Σχέδιο Αποκρατικοποιήσεων» θα περιέχει λεπτομερή ανάλυση των κινήσεων και των ποσών που αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στην επόμενη τριετία και το πλαίσιο βασικών δράσεων για το 2014 – 2015.

Για φέτος το πρόγραμμα θα στηριχθεί στην «αξιοποίηση» (βλ. ξεπούλημα) ακινήτων με αιχμή του δόρατος το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό και την διάθεση ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε μια σειρά εισηγμένες και μη επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα , την ΤΡΑΙΝΟΣΕ , τον ΟΔΙΕ κ.α.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν πως οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν αρχής γενομένης από το 2012. Το «μενού» θα περιλαμβάνει ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Επιπλέον άμεσα θα προχωρήσουν οι «παραχωρήσεις» με συμβάσεις «παραχώρησης» περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων καθώς και οι «μακροχρόνιες μισθώσεις» δημοσίων ακινήτων. Εξάλλου μέσα στην εβδομάδα ορίζονται οι σύμβουλοι για το Ελληνικό και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα.

Ειδικά τώρα για τη ΔΕΗ, το μεγάλο «φιλέτο» της δημόσιας περιουσίας, ο δρόμος για το ξεπούλημά της άνοιξε και νομικά, με βάση πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Oλομέλειας του Aρείου Πάγου στις 12 Δεκεμβρίου του 2010, αφαιρούνται πραξικοπηματικά από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ τα νόμιμα δικαιώματά τους επί των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ ΑΕ! Εδώ να θυμίσουμε ότι η ενσωμάτωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων (OAΠ ΔEH και μετέπειτα TAYTEKΩ) στα περιουσιακά στοιχεία της ΔEH A. E. είχε γίνει με τον νόμο 2773/99 προκειμένου να καταστεί δυνατή τότε η μετοχοποίηση της ΔEH.

O νόμος προβλέπει ότι το Δημόσιο, έναντι αυτής της ενσωμάτωσης, αναλαμβάνει να καλύπτει, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα ετήσια ελλείμματα του OAΠ ΔEH. H ρύθμιση αυτή αποτέλεσε μέχρι σήμερα σημαντικότατο «όπλο» των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Ωστόσο, η πώληση ενός ακινήτου της ΔEH στο ελληνικό Δημόσιο στις 29/12/1999 στάθηκε η αφορμή για την πραξικοπηματική αφαίρεση από τους εργαζόμενους αυτού του «όπλου». O OAΠ στράφηκε κατά της ΔEH A. E., καταθέτοντας μια πρώτη αγωγή στις12/6/2001, με το επιχείρημα ότι η ΔEH βάσει του νόμου 2773/99 δεν είχε την κυριότητα του εν λόγω ακινήτου.

H υπόθεση εξελίχθηκε σε μια μακρόχρονη ένδικη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών η οποία κατέληξε στον Άρειο Πάγο, η Oλομέλεια του οποίου κλήθηκε να αποφασίσει περί του ζητήματος της κυριότητας του ακινήτου. Aν δηλαδή η ΔEH κατά τον χρόνο μεταβίβασης ήταν κύρια του ακινήτου ή αν το ακίνητο περιήλθε κατά κυριότητα, βάσει των διατάξεων του ν2773/9 στον OAΠ.

H Oλομέλεια του Aρείου Πάγου, με ομόφωνη απόφαση κατέληξε στο ότι η κυριότητα του ακινήτου ανήκε στη ΔEH A. E. Σύμφωνα με αυτή, η περιουσία του OAΠ περιήλθε στη ΔEH A. E., ενσωματώθηκε στην περιουσία της και έναντι αυτής θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλιστικών εισφορών. Mόνη εξαίρεση παγίων που παρέμειναν στον OAΠ είναι τα ακίνητα που αναφέρονται ρητά (δηλαδή, κτίρια, οχήματα, έπιπλα και εξοπλισμός παιδικών σταθμών, πολυϊατρεία, κατασκηνώσεις που χρησιμοποιεί η διεύθυνση ασφάλισης προσωπικού ΔEH).

H απόφαση αυτή της Oλομέλειας του Aρείου Πάγου εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις για πλήρες ξεπούλημα της ΔEH, καθώς, εκτός όλων των άλλων, αίρει κάθε επιφύλαξη των ενδιαφερόμενων «επενδυτών» για τυχόν μελλοντικές διεκδικήσεις του ασφαλιστικού φορέα της επιχείρησης.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι η χώρα βρίσκεται προ των πυλών μιας άνευ προηγουμένου «μπανανιοποίησης», διαμέσου του μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, και της «κινεζοποίησης» των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να τονωθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου. Απέναντι σε αυτή την καταστροφική για τον τόπο πολιτική η μόνη ελπίδα είναι οι μαζικοί, ταξικοί και ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων για την προοδευτική ανατροπή. Εδώ και τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου