Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πάει «πακέτο» με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς
Νέα συνάντηση για το «3ο ενεργειακό πακέτο» της ΕΕ

Ατυπο «σύμβουλο» έχει καταστήσει η κυβέρνηση το ντόπιο ενεργειακό κεφάλαιο που διεκδικεί, διαβουλεύεται και συναλλάσσεται ανελλιπώς, ειδικά την τελευταία περίοδο, όπου καθορίζονται και οι τελικές λεπτομέρειες από την κυβέρνηση για το «3ο ενεργειακό πακέτο», όπως και οι δεσμεύσεις από το μνημόνιο για την ολοκλήρωση της
 «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό ήταν και το θέμα της συνάντησης που κάλεσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας: Α. Ζερβό, Ε. Μυτιληναίο, Γ. Περιστέρη, Α. Καλλιτσάντζη, Θ. Βάρδα, Ανδ. Διαμαντόπουλο, Μ. Κακαρά. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μάλιστα, το υπουργείο επισήμανε ότι «θα υπάρχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα επαναληπτικές συναντήσεις για τα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού».

Επί της ουσίας, οι ηλεκτροπαραγωγοί επανέλαβαν χτες τις θέσεις τους για απόσπαση μεριδίου από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ «δοκιμάζει» το μοντέλο ανταλλαγών Ενέργειας. Ωστόσο, δεν τους αρκεί ο λιγνίτης, θέλουν και συμμετοχή στα υδροηλεκτρικά, εκτιμώντας ότι τα συμφέροντά τους πλήττονται από την εκμετάλλευση της φτηνής ενέργειας μόνο από τη ΔΕΗ, ανεξάρτητα από το εάν νερά, λιγνίτης και η σχετική υποδομή έχουν δημιουργηθεί από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και θα πρέπει να εξυπηρετούν μόνο τα δικά του συμφέροντα για επαρκή, φτηνή και καλή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ιδιώτες παραγωγοί έχουν άποψη και για το διαχωρισμό των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, που πραγματεύεται το «3ο πακέτο», επιδιώκοντας επιπρόσθετο διαχωρισμό του διαχειριστή της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, το «πακέτο» της ΕΕ επιδιώκει να ρυθμίσει τελεσίδικα το θέμα της κυριότητας και διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ώστε να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών, έναντι των πρώην κρατικών ενεργειακών μονοπωλίων.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης, που συμμετείχε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας είναι το πιο «ώριμο» και «ρεαλιστικό» έργο, γι' αυτό και Ελλάδα - Ιταλία ζητούν από την ΕΕ να το κρίνει, όχι με πολιτικά, αλλά μόνο με οικονομικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου