Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ψάχνουν 0,5-5 δισ. από την ΔΕΗ

Τρόπο να πουλήσει μετοχές χωρίς να εξαγριώσει το συνδικάτο των εργαζομένων αναζητεί η κυβέρνηση
Τον τρόπο και το χρόνο για την αλλαγή στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αναζητούν στην κυβέρνηση μετά την επίσημη ανάληψη από τη χώρα μας, της υποχρέωσης να βρεθούν περίπου 50 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μέχρι το 2015.
Η Ελλάδα, έως τα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο άντλησης 15 δισ. ευρώ
από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011 - 2013 και τους βασικούς άξονες για την έλευση των 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Σε αυτό το πρόγραμμα, είναι βέβαιο πλέον ότι θα ενταχθεί και η ΔΕΗ, όπως απεκάλυψε στο ΒΗΜΑ στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Το γεγονός όμως, ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κάνει τους κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες να ομιλούν …ανωνύμως και να προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο σχήμα αλλά κυρίως τη χρονική στιγμή, δηλαδή το momentum που θα μεθοδεύσουν την αποκρατικοποίηση, με οποιαδήποτε μορφή. Αλλωστε στο συγκεκριμένο θέμα, τα υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ ακολουθούν εντελώς αποκλίνουσες κατευθύνσεις με την κ.Τίνα Μπιρμπίλη να λέει στους συνομιλητές της «η ΔΕΗ πρέπει να μείνει ως έχει μετοχικά» και συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών να τονίζουν ότι «στη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν προνομιακά θέσφατα πουθενά, ούτε φυσικά και στη ΔΕΗ».

Η πρώτη και ευκολότερη σκέψη αποκρατικοποίησης είναι να περιοριστεί η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου από 51% σε 34% της ΔΕΗ με ευρύτατη διασπορά του 17% που θα πουληθεί. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ φθάνει τα 2,8 δις. ευρώ, συνεπώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 450 εκατομμύρια στο Δημόσιο, χωρίς απώλεια του μάνατζμεντ.

Ωστόσο θα πρέπει να πειστεί η ΓΕΝΟΠ για την κίνηση, ότι δηλαδή η μείωση συμμετοχής του Δημοσίου δεν αποτελεί πρόκριμα πλήρους ιδιωτικοποίησης. Ο Πρόεδρός της κ. Ν. Φωτόπουλος δηλώνει ότι «στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ρητά ότι το δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και με βάση αυτό το πρόγραμμα ψηφίσαμε το ΠΑΣΟΚ και του δώσαμε εντολή διακυβέρνησης.

Δεν γνωρίζω να έγινε κανένα συνέδριο που να άλλαξε την προγραμματική αυτή θέση και ως εκ τούτου κάθε απόπειρα να πουληθούν μετοχές της ΔΕΗ θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο».

Η δεύτερη, εναλλακτική σκέψη που προωθούν στην κυβέρνηση, είναι να προωθηθεί προς αποκρατικοποίηση ένα μέρος της σημερινής περιουσίας της ΔΕΗ, εκείνο που αφορά το Δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Αλλωστε το θέμα ήδη άνοιξε η αναφορά στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η κ.Μπιρμπίλη στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία μπορεί να εισέλθουν ιδιώτες μέχρι 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της ΔΕΗ που δημιουργείται για να έχει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δικτύου.

Στο ΥΠΕΚΑ ήδη έχουν αποταθεί , τράπεζες και επενδυτικά funds όχι όμως για να αγοράσουν, αλλά για να μάθουν λεπτομέρειες περί την διαδικασία στα δίκτυα ηλεκτρισμού της ΔΕΗ. Οι υποψήφιοι επενδυτές είναι πλέον εξαιρετικά καχύποπτοι σε ανάλογα θέμα γνωρίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει DNA αποκρατικοποιήσεων» όπως έλεγε επικεφαλής ιδιωτικής Τράπεζας. Είναι ακόμη άγνωστο τι ποσόν θα αποφέρει αυτή η κίνηση, αλλά δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια σε καμία περίπτωση, εφόσον πειστούν οι επενδυτές, Έλληνες ή ξένοι.

Μάλιστα η αναφορά της κ.Μπιρμπίλη για δυνατότητα εκχώρησης σε τρίτους μειοψηφικών πακέτων της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ «προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της επάρκειας, για την εκτέλεση των έργων που θα προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής της» προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, αφού ο αντίλογος των ιδιωτών είναι «δηλαδή θα επενδύσω εγώ 100 εκατομμύρια ευρώ σε μια επιχείρηση, θυγατρική της ΔΕΗ που θα διοικεί επί της ουσίας ο κ.Φωτόπουλος;».

Αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ, παρόλο που τηρεί «αιδήμονα σιωπή» για το θέμα, εκτιμά σε ιδιαίτερες συζητήσεις ότι μόνο απώλειες παρά οφέλη θα είχε η κυβέρνηση, από μια τέτοια απόφαση στη δεδομένη στιγμή. Διότι, ακόμη και αν κατάφερνε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, με την μετοχή της υποτιμημένη, να κινείται στα επίπεδα των 11-12 ευρώ, η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης είναι πολύ χαμηλή για να αποφέρει έσοδα. Όταν και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν συνεργάζεται και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι αρνητική, ο γρίφος για το υπουργείο Οικονομικών καθίσταται δυσεπίλυτος.

Τέλος, υπάρχει η τρίτη, ριζοσπαστική λύση για τη ΔΕΗ, την οποία προωθεί ξένη εταιρεία συμβούλων η οποία σε πολλές περιπτώσεις συμβουλεύει το κυβερνητικό επιτελείο: σύμφωνα με την εισήγηση αυτή, η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει «χρυσή μετοχή» στη ΔΕΗ πουλώντας ολόκληρη τη συμμετοχή της στη μητρική εταιρεία, αφού προηγουμένως έχει διασπάσει την επιχείρηση σε επιμέρους εταιρείες (2-3 παραγωγικές ανάλογα με την πρώτη ύλη, εταιρείες ορυχείων, διανομής, μεταφοράς, εμπορίας, χαρτοφυλακίου) και πουλώντας το 49% των επιμέρους εταιρειών. Από την …πολυκλαδική αυτή πώληση, οι σύμβουλοι εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αντλήσει στη διετία 2011-2012, περί τα 5 δις ευρώ φέρνοντας στην Ελλάδα και τουλάχιστον 2-3 μεγάλους ξένους ενεργειακούς επενδυτές, από ευρωπαίους και Αμερικανούς έως …Ινδούς, κατονομάζοντας μάλιστα μεγάλη ινδική εταιρεία που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ!

Το «χαριτωμένο» ερώτημα που θέτουν στο υπουργείο Οικονομικών, είναι πώς θα αντιδράσει ο κ.Φωτόπουλος όταν αντικρίσει Ινδούς επενδυτές στην αυλή του λιγνίτη…


πηγη TO ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου