Δεν συνάντησαν μόνον τους θεσμικούς παράγοντες σχετικά με την πορεία της χώρας προς το 3ο ενεργειακό πακέτο τα στελέχη της Κομισιόν που βρέθηκαν χθες στην Αθήνα. Είχαν «σερί» επαφών με τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται είτε ως ανεξάρτητοι παραγωγοί είτε ως ανεξάρτητοι προμηθευτές στην χώρα μας, προσπαθώντας να «ακούσουν» την αγορά, παράλληλα με τη διαδικασία του market test που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετικά με την υπόθεση των swaps λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ.
Τις ενστάσεις τους σε ότι αφορά το «μοντέλο» που έχει δώσει ως αρχική πρόταση η ελληνική κυβέρνηση, κυρίως στο μέρος που σχετίζεται με τη δική τους δυνατότητα συμμετοχής διατύπωσαν οι ιδιώτες ανεξάρτητοι παραγωγοί (ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΑΚΤΩΡ κ.λπ.), οι οποίοι έχουν επενδύσει αναγκαστικά στο φυσικό αέριο
γιατί τους απαγορεύτηκε, τότε, να χρησιμοποιήσουν άλλο καύσιμο. Οι ιδιώτες παραγωγοί έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει η προϋπόθεση της «φυσικής παρουσίας» μιας εταιρείας σε ξένη αγορά για να δικαιούται να συμμετάσχει στη διαδικασία των swaps, αλλά να αρκεί η εξασφάλιση ενέργειας εκ μέρους της σε ξένες αγορές ώστε να γίνει εν συνεχεία η «ανταλλαγή» με τη ΔΕΗ.
Οι προμηθευτές
Το δικό τους μερίδιο στη λιγνιτική παραγωγή της χώρας που θα οδεύσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε χέρια τρίτων πέραν της ΔΕΗ, διεκδικούν και οι προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μάλιστα διατυπώνεται και η άποψη να παραχωρηθεί κατ’ αναλογία του μεριδίου που κατέχει καθένας από αυτούς στη λιανική αγορά. Οι προμηθευτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι η απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία του τελικού καταναλωτή. «Δεδομένης της δημοσιότητας που λαμβάνουν τα τιμολόγια των προμηθευτών, είναι ευχερέστατος ο έλεγχος από πλευράς της Πολιτείας, για το αν τα όποια οικονομικά οφέλη τυχόν προκύψουν από το χαμηλό κόστος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής θα μετακυλιστούν πραγματικά στη λιανική και στον Έλληνα καταναλωτή» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική παρέμβαση της Aegean Power, ενώ, όπως υποστηρίζεται, σε κάθε άλλη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος το όφελος αυτό να ενισχύσει μόνον την λειτουργική κερδοφορία επιχειρηματικών φορέων.
Η εταιρεία κάνει λόγο για «εθνική» λιγνιτική παραγωγή που δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα «χρηματοοικονομικό προϊόν το οποίο αποκλειστικά θα απευθύνεται, είτε σε έναν περιορισμένο αριθμό ξένων παραγωγών, είτε κατά τρόπο προνομιακό ή επιδοτούμενο σε ημεδαπούς παραγωγούς». Αντίθετα θεωρεί αυτονόητη την επιλογή της ελεύθερης πρόσβασης κάθε ενδιαφερόμενου, παραγωγού, ημεδαπού ή αλλοδαπού και ανεξάρτητου προμηθευτή, στη λιγνιτική παραγωγή και με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η μεγιστοποίηση του οφέλους για τον Έλληνα καταναλωτή.
Αμφισβήτηση των swaps
Η διαδικασία των swaps είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής πρότασης και συνεχίζει να αποτελεί προϋπόθεση, εκ μέρους της ΔΕΗ, για την παραχώρηση εκ μέρους της, του 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Ωστόσο, ενώ ξένες εταιρείες (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την EDISON) αντιδρούν στο συγκεκριμένο μοντέλο «swaps», όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Κομισόν, αλλά αντιπροτείνουν άλλη μορφή (ανταλλαγές ενέργειας από συγκεκριμένες μονάδες), οι εγχώριοι όμιλοι δεν βλέπουν γιατί να είναι υποχρεωτική η διαδικασία των swaps προκειμένου να παραχωρηθεί λιγνιτική ενέργεια σε τρίτους. Σύμφωνα, δε, με κάποιες πληροφορίες, και τα στελέχη της Κομισιόν από τη Διεύθυνση Ενέργειας που συναντήθηκαν χθες με τους φορείς της αγοράς, άκουσαν με ενδιαφέρον τις απόψεις των ελλήνων «παιχτών» που διεκδικούν μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής και άφησαν να εννοηθεί ότι τίποτα δεν είναι αποφασισμένο. Η τελική δηλαδή «ισοδύναμη λύση» δεν είναι βέβαιον ότι θα περιλαμβάνει swaps ενέργειας.
Βέβαιον είναι ότι στις 11 Φεβρουαρίου που τελειώνει η διαδικασία του market test, η Κομισιόν θα βρεθεί «βομβαρδισμένη» με αρνήσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο μοντέλο, και με προτάσεις για άλλες, αποδεκτές από την αγορά λύσεις.
Ανοιχτό σε αλλαγές το ΥΠΕΚΑ
Σε κάθε περίπτωση για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δώσει η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη, θα ληφθούν υπόψη όσα, συμβατά με τη φιλοσοφία του μοντέλου, θα εισφέρουν ως θέσεις, αιτήματα, όρους, προϋποθέσεις κ.λπ., οι ενεργειακοί «παίχτες» που θα μετάσχουν με τον ένα ή άλλον τρόπο στο market test που πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής και στην αντίστοιχη διαδικασία που «τρέχει» στο εσωτερικό της χώρας η PriceWaterHouseCooper (PWC) για λογαριασμό της κυβέρνησης και της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση δηλαδή είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει τελικά εκείνο το μοντέλο που, στη βάση των swaps, θα είναι αποδεκτό και θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων παιχτών. «Πιστεύουμε στη διαδικασία των swaps, αλλά δεν θα σταθούμε σε πράγματα που έχουν μικρή σημασία σε σύγκριση πάντα με το τι διακυβεύεται. Θα προσαρμόσουμε την πρότασή μας με βάση όσα προκύψουν από το market test ώστε το τελικό μοντέλο να είναι λειτουργικό» δηλώνουν, μιλώντας στο energypress, κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκτιμάται για παράδειγμα, ότι στην τελική πρόταση του ΥΠΕΚΑ θα προτείνεται η ανταλλαγή ενέργειας από συγκεκριμένες μονάδες, όπως ήταν η αρχική ιδέα περί των swaps, ικανοποιώντας το αίτημα της αγοράς, ενώ θα υπάρχει ευελιξία και στο θέμα της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων. Εκτιμάται επιπλέον ότι η τελική πρόταση του ΥΠΕΚΑ θα «χωράει» όλες τις πλευρές, καθώς θα δίνει παραπάνω από μία δυνατότητες. Δηλαδή κάποια από τα 900 MW λιγνιτικής παραγωγής που θα πρέπει να διατεθούν σε τρίτους θα συνδέονται με συγκεκριμένες μονάδες και θα ανταλλαγούν με ξένους παίχτες - παραγωγούς, κάποια άλλα, πιθανόν μάλιστα σε «πακέτα», θα διατεθούν σε εγχώριους παραγωγούς και σε traders μέσω ad hoc δημοπρασιών.
Σύντομα οι πρώτες δημοπρασίες
Εάν πάντως, τελικά, η διαδικασία των swaps πάρει το «πράσινο φως» από τους κοινοτικούς και παραμείνει ως βασικός άξονας του μοντέλου παραχώρησης λιγνιτικής ισχύος εκ μέρους της ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να δούμε πολύ σύντομα την πρώτη δημοπρασία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δημοπρασία θα βγεί μέχρι τον Ιούνιο και θα αφορά 15 πακέτα των 20 MW το καθένα και θα απευθύνεται σε εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν ισόποση ισχύ σε κάποια άλλη χώρα. Η πρόθεση αυτή της ΔEH ανακοινώθηκε προχθές στο Δ.Σ. της Επιχείρησης στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε από τη διοίκηση για το πώς προχωράνε οι συζητήσεις για ανταλλαγή ισχύος με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, και συνδέεται με την ανάγκη να εμφανίσει στην Kομισιόν αποφασιστικότητα και πειθώ για την υλοποίηση της σχετικής πρότασης.
Ένας χώρος για τους ανήσυχους(ντες) εργαζόμενους στoν ενεργειακό κολοσσό της χώρας και το μέλλον του. ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΣΚΕΨΗΣ, ΚΑΙ «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ». Για όλα αυτά που βλέπετε γύρω σας και σας πειράζουν. Για κάθε τι που νομίζετε ότι πρέπει να γνωρίζουμε επικοινωνήσετε μαζί μας στο enerergadei@gmail.com
DEH
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου