του Μενέλαου Βάνη
Σύμβουλος επικοινωνίας πολιτισμού
Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ ΕΝΩΣΗ
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών (άρθρο 34 του Νόμου 3896/2010) κατατέθηκε στη βουλή τροπολογία η οποία καταργεί την ένταξη του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδος στην Γ ζώνη ( άγονη) και το εντάσσει στην Β ζώνη, μειώνοντας τις δαπάνες για την κάλυψη των πρόσθετων εφημεριών. Τα τμήματα και οι κλινικές θα παραμείνουν για πάνω από 11 μέρες το μήνα χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς. Αποτελεί πλήγμα για την λειτουργία του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου αλλά και των υπολοίπων νοσοκομείων της Δ. Μακεδονίας ( Γρεβενών και Φλώρινας)
αφού ουσιαστικά υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δ. Μακεδονίας είναι αντίθετη προς την συγκεκριμένη τροπολογία και έχουν εκδώσει και σχετική ανακοίνωση.
Η προβληματική λειτουργία του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδος έχει επιδεινωθεί περισσότερο από τον Σεπτέμβριο του 2010 μετά την εφαρμογή του Νόμου 3896/2010. Το νοσοκομείο συνέπεια των άδικων ρυθμίσεων αυτού του νόμου έμεινε χωρίς κάλυψη από βασικές ειδικότητες , από παιδιάτρους , καρδιολόγους, παθολόγους, χειρουργούς, για αρκετές μέρες κάθε μήνα.
Ποια ήταν η στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτή την κατάσταση; Αντί να προαναγγείλει προσλήψεις για να καλύψει τα κενά ουσιαστικά μετά τον Ιανουάριο του 2011 παγώνει τις προσλήψεις . Αντί λοιπόν να δώσει λεφτά ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από τις ελλείψεις των γιατρών σε εφημερίες, έρχεται με την τροπολογία αυτή και περικόπτει τα κονδύλια για την κάλυψη των εφημεριών και ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία των Νοσοκομείων της Δ. Μακεδονίας, απεντάσοντας στην ουσία τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και οδηγώντας τους πολίτες στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό είχε σαν στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων και των χρεών τους, τα οποία διευρύνουν
το ήδη τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας , κατόπιν επιταγής του μνημονίου.
Υπάρχει όμως και το θέμα της σωστής παροχής υγείας από πλευράς του κράτους μέσω των δημόσιων νοσοκομείων προς τους πολίτες. Περιορίζοντας τις εφημερίες ουσιαστικά δέχεται πλήγμα η λειτουργία των νοσοκομείων αφού υπάρχει κίνδυνος τις απογευματινές και τις βραδυνές ώρες να μην μπορούν να εξυπηρετούνται όσοι πολίτες έχουν ανάγκη. Είναι κοινό μυστικό ότι το μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα των νοσοκομείων της περιφέρειας ήταν ανέκαθεν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Παρόλες τις προσπάθειες που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων μέσα από προκηρύξεις, δεν υπήρξε ποτέ η αναμενόμενη ανταπόκριση από πλευράς γιατρών για την μετακόμισή τους στην επαρχία. Οι περισσότεροι το βλέπουν σαν <<δυσμενή μετάθεση>>. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για θέσεις επιμελητών όπου απαιτείται εμπειρία και συνήθως αυτοί οι γιατροί πιστεύουν ότι υποβαθμίζονται όταν μετακινούνται σε περιφερειακά νοσοκομεία. Έτσι όσοι έρχονται το βλέπουν σαν λύση ανάγκης και φυσικά στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει η επιθυμία να φύγουν όσο το δυνατόν συντομότερα.
Μήπως λοιπόν έφτασε η ώρα για την μετατροπή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο; Η Πτολεμαϊδα βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Δ. Μακεδονίας και μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους νομούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Με την Εγνατία οδό τα Γρεβενά απέχουν μόλις 25 λεπτά, η Κοζάνη 15 λεπτά και η Φλώρινα 40λεπτά. Άραγε αν θέλει κάποιος να μετακινηθεί μέσα στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να φτάσει στο Παπαγεωργίου δεν θέλει τον ίδιο ή και περισσότερο χρόνο; Φυσικά δεν μιλάμε για κτηριακές εγκαταστάσεις αφού είναι το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο νοσοκομείο στη Δ.Μακεδονία.
Ας το σκεφτεί καλά ο νέος Περιφερειάρχης και μαζί με όλους του βουλευτές και τους φορείς της Δ. Μακεδονίας να απαιτήσουν την λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Πτολεμαϊδα το οποίο θα λύσει το θέμα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΑΣ.
ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝIA.
Καλώς όρισες, αν μπορούσες να το περάσεις και σαν πρόταση από την γενική συνέλευση του σωματείου σου θα προσέφερες ακόμη μεγαλύτερες υπηρεσίες . Μ.Ρ.
ΑπάντησηΔιαγραφή