Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ανατροπές στα εργασιακά με τις διατάξεις που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν θα ισχύση το Νέο Νομοσχέδιο για την ΔΕΗ και τις υπόλοιπες εισηγμένες

Εξαιρούνται (προς το παρών) οι εισηγμένες επιχειρήσεις από τον Νέο νόμο για τις ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω περικοπές και νέο πλαφόν στους μισθούς μας.
Επίσης ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο την εισαγωγή στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο νέας μορφής συλλογικής σύμβασης εργασίας της «Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας» ενέκρινε μεταξύ άλλων το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι όροι των νέων συμβάσεων θα προσδιορίζονται από το σωματείο και την εργοδοσία στην κάθε επιχείρηση, αλλά οι μισθοί δεν μπορούν να πέφτουν κάτω από το βασικό μισθό, που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση.

Κανένας άλλος περιορισμός, όπως απαγόρευση απολύσεων, διαθεσιμοτήτων, περιορισμένη
διάρκειας εφαρμογής της ειδικής σύμβασης κτλ δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να εφαρμοστούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους.

Το Υπουργικό ενέκρινε, όμως, και άλλες ανατροπές στο εργατικό δίκαιο. Μεταξύ αυτών, η απόλυση εργαζομένων χωρίς αποζημίωση για το πρώτο έτος εργασίας -το οποίο πλέον μπορεί να θεωρηθεί δοκιμαστική περίοδος-, η αύξηση της περιόδου «ενοικίασης» εργαζομένων, η επέκταση του χρόνου της διαθεσιμότητας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις, περιλαμβάνονται στο νόμου με τίτλο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας», που μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό κατατέθηκε στη Βουλή και προτείνεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών αυτό προτείνεται καθώς το σύνολο των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο συνδέονται άμεσα με την επίτευξη των στόχων και την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της χώρας μας και θα πρέπει να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι η εφαρμογή των συμβάσεων και οι διαστάσεις που αυτή θα πάρει, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τη μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση και την ωριμότητα των εργοδοτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός, ανέφερε στο Υπουργικό -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

Γενικότερα η αίσθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι έγινε μια καλύτερη διαπραγμάτευση και ότι περισώθηκαν πολλά πράγματα σε σχέση με τα εργασιακά (προφανώς έναντι αυτών που ζητούσε η τρόικα).

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε η κυρία Κατσέλη στη συνεδρίαση του Υπουργικού, ότι με την αρχική διάταξη του μνημονίου, που προέβλεπε την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, θα επέρχονταν ακόμα και η κατάργηση των κοινωνικών εταίρων, καθώς δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξής τους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η ρύθμιση του νομοσχεδίου αποτελεί και πρόκληση για το ίδιο το συνδικαλιστικό Κίνημα να τοποθετηθεί πάνω σε νέες μορφές, ώστε να μη χάνονται θέσεις εργασίας. Καθώς και ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας.


Η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη δήλωσε σχετικά για το νέο νομοσχέδιο Με τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις αποδυναμώνονται οι ατομικές συμβάσεις και ενδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις», τόνισε η υπουργός Εργασίας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.


Η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι δεν είναι πια δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ό,τι θέλει, αλλά το πώς θα προσδιοριστούν, μεταξύ άλλων, οι μισθοί, η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση, αυτό «είναι πεδίο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Η υπουργός απέρριψε τη θέση ότι η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση είναι «εργοδοτικό δικαίωμα» και υποστήριξε ότι συνιστά «απόρροια της συμφωνίας των δύο μερών» και ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους δεν μπορεί να υπάρξει και ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

Επεσήμανε ακόμη ότι όχι μόνο πρέπει να υπάρχει συμφωνία, αλλά και πως τα δύο μέρη πρέπει από κοινού να υποβάλλουν στο ΣΕΠΕ αιτιολογημένη έκθεση. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η άποψη που θα εκφράσει το ΣΕΠΕ δεν είναι δεσμευτική.

Η κυρία Κατσέλη ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία μεταξύ των δύο μερών και δεν υπογραφεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, θα ισχύει η επέκταση της κλαδικής σύμβασης, η οποία, όπως επεσήμανε, δεν καταργείται, κάτι που όπως τόνισε, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ήθελαν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η κλαδική σύμβαση ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις όπου έχει συμφωνηθεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.

Επιπλέον, η κυρία Κατσέλη εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα «αυτών των συμφωνιών θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την ωριμότητα και τη μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων μέσα σε κάθε επιχείρηση».

Είναι η στιγμή, συμπλήρωσε, που όλοι οι εταίροι πρέπει να αποκτήσουν δυναμικότητα, τη μαχητικότητα που πρέπει και να κάτσουν γύρω από το τραπέζι, να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν.

Αναφορικά με το εάν υπάρχουν όρια για τις απολύσεις στο πλαίσιο των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, η υπουργός τόνισε ότι «όλα τα όρια και οι περιορισμοί τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνούνται από κοινού» και πως είναι στο χέρι των εργαζομένων και των εργοδοτών να συνάψουν μια συμφωνία.

Σημείωσε επιπλέον ότι το επιτρεπτό όριο απολύσεων βεβαίως υπάρχει και ισχύει και πρόσθεσε ότι δεν ακυρώνεται το 5%.

Σε ό,τι αφορά το αν η τρόικα έχει συμφωνήσει με τις προτάσεις αυτές, η κυρία Κατσέλη είπε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την τρόικα.

«Έχουν σχεδόν κλείσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είπε η υπουργός και τόνισε πως εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχικό μνημόνιο προβλεπόταν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν πάντοτε έναντι των κλαδικών, χωρίς περιορισμούς, καθώς επίσης και η κατάργηση της συρροής και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

Ωστόσο, μέσα από τις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε η διατήρηση τόσο της συρροής όσο και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, εκτός από την περίπτωση όπου υπάρχει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου