Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ξεκίνησε χθες το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ που ΄΄σπάει΄΄ την ενιαία μορφή της ΔΕΗ

To «σπάσιμο» της ΔΕΗ, με τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών, μία για τη Μεταφορά και μία για τη Διανομή αναμένεται να εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τρίτη, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, στο περιθώριο συνένετευξης Τύπου για το πρόγραμμα ανάπτυξης της «ΔΕΗ- Ανανεώσιμες».
Ανάλογη απόφαση αναμένεται και απο το έκτακτο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ το 3ημερο 8-9-10 Οκτωβρίου.
Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ γίνεται σε εφαρμογή του τρίτου πακέτου ενεργειακών
 οδηγιών της Ε.Ε., ενώ προβλέπεται και από το Μνημόνιο.


Οι δύο θυγατρικές θα ανήκουν 100% στη ΔΕΗ, η οποία στο χαρτοφυλάκιό της διατηρεί τα ορυχεία, την παραγωγή ηλεκτρισμού και την εμπορία ρεύματος.

Η «ΔΕΗ Μεταφορά» θα δημιουργηθεί με απόσχιση όλου του κλάδου από τη μητρική ΔΕΗ. Στη νέα εταιρεία θα εισφερθούν τόσο τα πάγια της μεταφοράς όσο και οι 1.100 εργαζόμενοι, ενώ στη «ΔΕΗ Διανομή» θα περάσουν οι 7.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στη διανομή ηλεκτρισμού και η διαχείριση των δικτύων αλλά όχι τα πάγια, τα οποία θα παραμείνουν στη μητρική. Επίσης η ΔΕΗ θα αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΜΗΕ, του Διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς, στο οποίο σήμερα κατέχει το 49% των μετοχών. Το υπόλοιπο 51% ελέγχεται από το δημόσιο, το οποίο είναι πιθανόν να πάρει και το υπόλοιπο, εκτός και αν το μερίδιο της ΔΕΗ ή μέρος του αποφασιστεί να δοθεί σε ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού, αναλογικά με το μερίδιό τους στην ηλεκτροπαραγωγή.

Με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η εταιρεία Μεταφοράς, αν και 100% θυγατρική θα πρέπει να είναι απολύτως ανεξάρτητη από τη μητρική, γι' αυτό η διοίκησή της θα αποτελείται από πρόσωπα που δεν θα σχετίζονται με τη μητρική εταιρεία.

Οσον αφορά τη ΔΕΗ - Ανανεώσιμες προβλέπονται επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ ως το 2014, με στόχο την εγκατάσταση 1.200 «ανανεώσιμων» MW, από μόλις 123 MW σήμερα. «Το μερίδιο της ΔΕΗ στη 'συμβατική' ηλεκτροπαραγωγή θα μειωθεί αργά ή γρήγορα εξαιτίας της απελευθέρωσης της αγοράς, γι' αυτό η δίεξοδός μας είναι οι επέκταση στο εξωτερικό και οι ΑΠΕ», δήλωσε ο κ. Ζερβός, προσθέτοντας ότι στόχος είναι ως το 2015 το 10% της παραγωγής της ΔΕΗ να γίνεται από ανανεώσιμα (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών) και το 30% το 2020.

Η επέκταση της ΔΕΗ στα ανανεώσιμα θα γίνει τόσο με εξαγορές όσο με κατασκευή νέων έργων, εκ των οποίων αρκετά σε συνεργασία με τρίτους ομίλους, ελληνικούς και ξένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου