Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΤΗ

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση αφενός και οι ραγδαίες εξελίξεις στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής αφετέρου, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στο χώρο παραγωγής της ενέργειας. Όπως φαίνεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργούνται οριακές συνθήκες λειτουργίας : Στον ΑΗΣ Καρδιάς οι 4 μονάδες θα λειτουργήσουν μόνο για 17.500 ώρες συνολικά ανά καμινάδα έως το 2023 ενώ από το 2020 θα αρχίσει σταδιακά η παύση λειτουργίας τους.

Στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου οι 4 πρώτες μονάδες θα λειτουργήσουν για 32.000 ώρες συνολικά ανά καμινάδα και από το 2020 θα αρχίσει σταδιακά η
παύση λειτουργίας τους. Στη συνέχει θα λειτουργεί μόνο η 5η μονάδα.
Παρόμοια πορεία ως προς τη διάρκεια ζωής τους και την παύση λειτουργίας τους θα έχουν και οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου.
Να σημειώσουμε δε ότι από το 2010 έχει σταματήσει η 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ενώ τον επόμενο χρόνο (2011) θα τεθεί σε περιορισμένη λειτουργία και η 2η μονάδα του σταθμού.
Με αυτά τα δεδομένα το 2021 στη Δυτική Μακεδονία θα είναι σε λειτουργία μόνο οι μονάδες: 5η του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (εφόσον προχωρήσει ομαλά η κατασκευή της), 5η του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 1η του ΑΗΣ Μελίτης και η 2η του ΑΗΣ Μελίτης, εφόσον κατασκευασθεί.
Συνεπώς γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το 2021 περιορίζεται δραστικά η κατανάλωση λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία σε μόλις 14 εκ. τόνους όπως και η παραγωγή όλων των ορυχείων της περιοχής, από τους 50 εκ. σήμερα.
Η επιλογή αυτή οδηγεί ουσιαστικά σε παύση λειτουργίας των ορυχείων, μείωση της παραγωγής τους τουλάχιστον κατά 70%, της απασχόλησης κατά 70% και των αντίστοιχων δαπανών λειτουργίας των σταθμών και των ορυχείων.
Ταυτόχρονα θα προκαλέσει ματαίωση όλων των επενδύσεων που είναι απαραίτητες στα ορυχεία την περίοδο 2011–15, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους αλλά και να εξασφαλισθεί η παραγωγική τους προοπτική μετά το 2020.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Υιοθετεί το αρμόδιο Υπουργείο όσα η ΔΕΗ σχεδιάζει κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού της προγράμματος;
Πως προβλέπεται να καλυφθεί το διαφαινόμενο έλλειμμα ισχύος, ειδικά από το 2021;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, υψηλότερης απόδοσης και χαμηλότερων εκπομπών ρύπων, ώστε να αντικατασταθεί μέρος έστω της υφιστάμενης ισχύος και της πλήρους εξόφλησης των κοιτασμάτων;
Προτίθεται η ΔΕΗ να αφήσει ανεκμετάλλευτα πολύ υψηλά λιγνιτικά αποθέματα που θα ξεπεράσουν τους 1,2 δισ. τόνους;
Πως θα διατηρηθεί η δέσμευσή της για τις απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, αφού δεν θα απαιτηθεί η εκμετάλλευση των αντίστοιχων κοιτασμάτων;
­ Μήπως έτσι παραχωρείται ζωτικός χώρος της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα;
­ Ποιο εναλλακτικό σχέδιο έχει η ΔΕΗ και το Υπουργείο, εάν υλοποιηθούν όλα όσα αφορούν την παύση λειτουργίας των μονάδων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου