Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταλλαγή μονάδων της σκέφτεται η ΔΕΗ

Τη δυνατότητα ανταλλαγής μονάδων εξετάζει η διοίκηση της ΔΕΗ ως λύση για την αποφυγή του σεναρίου που θέλει την τρόικα να πιέζει για τον βίαιο διαμελισμό της στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς.

Η ηγεσία της Επιχείρησης βρίσκεται σε επαφές και διαπραγματεύσεις με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, διερευνώντας κάθε δυνατότητα συνεργασίας πριν υποχρεωθεί σε λύσεις ανάγκης.

Μπορεί κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου, η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη να εξασφάλισε αναβολή έως το τέλος του χρόνου για τη λήψη
οριστικής απόφασης όσον αφορά στη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι η επιβολή του μέτρου της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και ειδικά λιγνιτικών παραμένει ως πιθανό σενάριο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητεί εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα ικανοποιούν το αίτημα της απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά θα αποτρέπουν τον βίαιο διαμελισμό της Επιχείρησης και την πώληση μονάδων παραγωγής με διαδικασίες εξπρές. Παράλληλα, επιδιώκεται η αποτροπή και του σεναρίου της εκχώρησης διαθεσιμότητας ισχύος, καθώς εκτιμάται ότι μία τέτοια λύση δεν είναι συμφέρουσα για τη ΔΕΗ, η οποία θα έχει την ευθύνη αλλά και το κόστος της λειτουργίας, της συντήρησης αλλά και των αποσβέσεων των μονάδων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων σύναψης στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς οίκους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, ή την Ιταλία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στη θερμική παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η προσφιλέστερη λύση που εξετάζεται είναι αυτή της ανταλλαγής μονάδων. Λύση, η οποία πέραν του ότι θα απελευθέρωνε εγχώρια παραγωγή προς τον ιδιωτικό τομέα, θα εξασφάλιζε στη ΔΕΗ και ευκαιρία ανοίγματός της προς την ευρωπαϊκή αγορά ή την αγορά των Βαλκανίων.

Μεταξύ των εταιρειών με τις οποίες συνομιλεί η διοίκηση της ΔΕΗ είναι και η ιταλική Sorgenia, η οποία κατέχει μονάδες παραγωγής κυρίως από ανανεώσιμες πηγές αλλά και θερμικά εργοστάσια στην Ιταλία, στη Γαλλία και τη Ρουμανία. Το ενδιαφέρον της Sorgenia Spa, για την ελληνική αγορά, επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία που σύναψε πρόσφατα με την κατασκευαστική εταιρεία J&P Αβαξ, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της κοινής εταιρείας Volterra ΑΕ. Η Sorgenia, που ιδρύθηκε το 1999, ελέγχεται από τον όμιλο CIR στον οποίο συμμετέχει η αυστριακή Verbund.
Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΕΗ έχουν προειδοποιήσει ότι για τους εργαζομένους ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και η πώληση επιμέρους μονάδων αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος χαρακτήρισε αιτία πολέμου την πώληση μονάδων και προειδοποίησε για γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της κατάθεσης αντιπροτάσεων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας, υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ αλλά και στελέχη των αρμόδιων εποπτικών αρχών έχουν ήδη καταθέσει διάφορες εισηγήσεις στο ΥΠΕΚΑ σχετικές με:

- Την πώληση εικονικής ισχύος μέσω διαγωνισμών και πλειστηριασμών σε ιδιώτες.

- Τη συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που αναπτύσσει η ΔΕΗ.

- Τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων από τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

- Τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων Bεύης, Eλασσόνας και Bεγόρας αποκλειστικά σε ιδιώτες και

- Την ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Εύη Παπαδοσηφάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου