Τα κύματα δεν πτόησαν την προσπάθειά της. Τα θαλάσσια ρεύματα του Ατλαντικού που μπαίνουν στη Μεσόγειο, την τροφοδότησαν με περισσότερη πυγμή να συνεχίσει τον προσωπικό της αγώνα, ενώ τα δελφίνια, οι φάλαινες και οι όρκες που συνάντησε στη διαδρομή της, αποτέλεσαν περισσότερο συντροφιά στο μακρινό ταξίδι, παρά απειλή.
Η 48χρονη Σοφία Ψιλόλιγνου, ανώτερη υπάλληλος της ΔΕΗ και μητέρα τριών παιδιών, βάλθηκε να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διασχίσει κολυμπώντας το στενό του Γιβραλτάρ και με μία ανάσα θα βρισκόταν από την Ευρώπη στην Αφρική. Και τα κατάφερε.
Τα περίπου 16 χιλιόμετρα του στενού, περίπου 8,7 ναυτικά μίλια, ήταν μάλλον εύκολη υπόθεση για την παλιά πρωταθλήτρια κολύμβησης, καθώς στο βιογραφικό της, μεταξύ των δεκάδων διακρίσεων, ξεχωρίζει ο διάπλους των παγωμένων νερών της Μάγχης, από την Γαλλία στη Βρετανία το 2002, τον οποίο έως τότε δεν είχε κατορθώσει να κάνει Ελληνίδα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου εγκαταστάθηκε σε ισπανική πόλη, την Ταρίφα, κοντά στις αφρικανικές ακτές, μαζί με τον προπονητή της. "Ήμουν καλά προετοιμασμένη για τα ισχυρά ρεύματα. Όταν έπεσα, τα νερά στροβιλίζονταν. Απλά κοιτούσα το στόχο μου. Έπρεπε να κολυμπήσω γρήγορα για να φτάσω απέναντι. Από τους 16 βαθμούς Κελσίου, το νερό αποκτούσε μετά θερμοκρασία 25 βαθμούς. Μου φαίνονταν παράδεισος. Στη διαδρομή, με συνόδευαν δύο σκάφη και με εφοδίαζαν με νερό και κρουασάν. Οι ίδιοι ενημέρωναν τα πλοία της γραμμής να κάνουν παρακάμψεις, για να μην με χτυπήσουν", περιγράφει η ίδια.
Στο διάπλου του Γιβραλτάρ, οι κολυμβητές δεν είναι αναγκασμένοι να φτάσουν σε συγκεκριμένη ακτή, αρκεί να πατήσουν το πόδι τους σε αφρικανική ακτή. Η Σοφία Ψιλόλιγνου πάτησε το πόδι της στο Μαρόκο, περίπου τεσσερισήμισι ώρες μετά, στην περιοχή Πούντο Σίρες, διαγράφοντας μία διαδρομή S, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ωστόσο οι επιδόσεις ήταν πολύ καλές. Στα τελευταία μέτρα, είχε συντροφιά την μικρή της κόρη, η οποία βούτηξε για να της δώσει κουράγιο μέχρι το τέλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου