Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ...


ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ...
Εν. Εργ. ΔΕΗ: για να δούμε το ρεύμα φθηνό για το λαό θα το θυμηθούμε ή θα βρούμε καμιά δικαιολογία να το ξεχάσουμε...?

«Είδες η ΔΕΗ;» Το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά για να δημιουργήσει πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.

Μπορεί τελικά να μην ευοδώθηκε η απαίτηση της Ε.Ε. για ιδιωτικοποίηση του 40% των μονάδων της, όμως η εκπόνηση του σχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση ώς το Δεκέμβριο θα γίνει εν μέσω έντονων αντιδράσεων.

Το σχέδιο για τον ενεργειακό χάρτη και την απελευθέρωση θα 'πρεπε να 'χει δρομολογηθεί εδώ και
χρόνια, όμως αυτό δεν έγινε και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, σε λίγους μήνες και σε αρνητική συγκυρία. Το «υπόστρωμα» θα γίνει χειρότερο αφού η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη παράλληλα να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές.

Οι αυξήσεις θα γίνουν με «υπουργική απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας», όπως προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο. Οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά και θα δημιουργηθούν 12 κατηγορίες τιμολογίων από 33 σήμερα. Οι υπολογισμοί είναι πως σε βάθος τριετίας η αύξηση θα είναι γύρω στο 40-50%. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος εκτιμά ότι με όσα δρομολογούνται θα είναι μεγαλύτερη και μπορεί να φθάσει και στο 100%.

Στον τομέα της απελευθέρωσης, οι επιλογές είναι επίσης πολύ δύσκολες. Πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, πρέπει η κυβέρνηση να καταλήξει στη στρατηγική για τον ενεργειακό τομέα και πως σε αυτό το χάρτη βλέπει το ρόλο της ΔΕΗ. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη έχει έτοιμους τους βασικούς άξονες.

«Μέχρι τώρα το κράτος κρατάει τη ΔΕΗ έξω από την πράσινη ανάπτυξη. Το 95% αυτού του τομέα αναπτύσσεται από ιδιώτες και η επιχείρηση μένει απ' έξω. Αν γίνουν νέες λιγνιτικές μονάδες, είναι φυσικό να γίνουν με πιο σύγχρονη τεχνολογία. Η ΔΕΗ θα είναι πάλι απ' έξω. Ετσι η επιχείρηση απαξιώνεται και μένει εκτός αγοράς», επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος υποστηρίζει ότι όλα αυτά γίνονται σκόπιμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ιδιωτών, που επενδύουν στο συγκεκριμένο τομέα.

Η Τίνα Μπιρμπίλη ωστόσο, που από την αρχή ήταν εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η επιχείρηση μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί και στους τομείς της «πράσινης ενέργειας» (που μέχρι το 2020 θα δίνει το 20% της ενέργειας), του φυσικού αερίου και με συνεργασίες στο εξωτερικό κι ότι ο δρόμος γι' αυτό είναι η χάραξη σύγχρονης στρατηγικής. Για την απελευθέρωση οι λύσεις που συζητούνται είναι οι εξής:

* Αξιοποίηση λιγνιτικών κοιτασμάτων (Δράμα, Ελασσόνα, κ.λπ.) με την προκήρυξη διαγωνισμών δίχως τη συμμετοχή της ΔΕΗ. Η λύση αυτή έχει το μειονέκτημα ότι αυξάνει την εξάρτηση από τον λιγνίτη. Επίσης αναμένεται να συναντήσει έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

* Η πώληση μέρους της ισχύος που παράγει η ΔΕΗ σε ιδιώτες, οι οποίοι στη συνεχεια θα το μεταπωλήσουν, συναντά επίσης την άρνηση των συνδικαλιστών. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η ΔΕΗ έχει ανάγκη από μεταπράτες» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζουν ωστόσο ότι η πώληση από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες μπορεί να γίνεται με κέρδος.

* Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα για ανταλλαγή μονάδων της ΔΕΗ με ισοδύναμες μονάδες εταιρειών στο εξωτερικό, εντός και εκτός Ε.Ε. Εχουν γίνει μάλιστα και σχετικές συζητήσεις. Με αυτό τον τρόπο και απελευθέρωση επιτυγχάνεται και η ΔΕΗ επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Ομως η εκπόνηση των σχεδίων χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.

* Επίσης συζητείται ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς ρεύματος και η πώλησή του (ή μέρους) σε ιδιώτες.

Μπορεί λοιπόν να γλιτώσαμε προς το παρόν το «κατέβασμα του διακόπτη», όμως έχοντας μπροστά της αυτό το δύσκολο σταυρόλεξο η κυβέρνηση, μπορεί τελικά να μην αποφύγουμε να βυθιστούμε στο σκοτάδι τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου