Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου


Θέμα: Απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ορυχείων ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ και ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΎ ΠΕΔΙΟΥ. Από τις εφημερίδες του νομού (έντυπες και ηλεκτρονικές) πληροφορήθηκα με λεπτομέρεια την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όσον αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της "ΔΕΗ Α.Ε." , για επέκταση προς τα Δυτικά των λιγνιτωρυχείων "ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ" και " ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ". Στην απόφαση αυτή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αποφασίστηκαν ομόφωνα, όλα όσα αναφέρονται. Επειδή συμμετείχα και παρέμεινα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ως το τέλος της διαδικασίας, και θεωρώ ότι πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, είμαι υποχρεωμένος να υποβάλλω κάποια ερωτήματα και ενστάσεις, που έχουν ως ακολούθως:
1.Για την υφιστάμενη μελέτη αναφέρεται στην απόφαση ότι πρέπει να υπάρξει ειδική τεχνική μελέτη που θα αντιμετωπίζει τη συγκέντρωση, απόθεση και διαχείριση της φυτικής γης που προκύπτει από τις νέες εκτάσεις εκσκαφών, ως πολύτιμο αγαθό, για την χρήση στις αποκαταστάσεις.
Πολύ σωστά και οφείλω να προσθέσω ότι συμφωνώ απόλυτα.
Η διαχείριση όμως της φυτικής γης πρακτικά σημαίνει ότι σε προηγούμενο χρονικό ορίζοντα ενός ή δύο ετών τουλάχιστον, η φυτική γη θα συλλέγεται και θα αποθηκεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο και εκ των προτέρων προσδιορισμένο χώρο για μελλοντική χρήση.
Τι θα γίνει όμως με τους κατόχους των κτημάτων, οι οποίοι έχουν συνηθίσει μέχρι την τελευταία στιγμή που ο εκσκαφέας φτάνει στο χωράφι τους να το καλλιεργούν;
Το θέμα συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο χωρίς να καταλήξουμε σε απόφαση. Δεν έχουμε διαβουλευτεί με τους κατοίκους και δεν έχουμε εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη τους. Τι θα γίνει στην περίπτωση που αυτοί αντιδράσουν;
1.Για την νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
α. Η αναφορά ότι πρέπει να γίνει καθολική εφαρμογή συστήματος ταινιοδρόμων τέφρας κλειστού τύπου, βρίσκει σύμφωνους όχι μόνον όλα τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου αλλά και την τοπική κοινωνία ολόκληρη. Φυσικά βρίσκει απόλυτα σύμφωνο κι εμένα.
Η πολυετής εμπειρία από την λειτουργία των κλειστών ταινιόδρομων μεταφοράς τέφρας από τον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας στο Ορυχείο Κύριου Πεδίου, καταδεικνύει και την τεχνοκρατική τεκμηρίωση για την εφαρμογή της λύσης αυτής. Στο θέμα αυτό έχω την άποψη ότι πρέπει να προσθέσουμε στην απόφαση μας, ότι στα σημεία μεταφόρτωσης της τέφρας από τον κλειστό ταινιόδρομο στο σύμπλεγμα ταινιοδρόμων του Ορυχείου, πρέπει να προβλέπονται ειδικά συστήματα κατακρήμνισης της σκόνης, που δημιουργείται από την μεταφόρτωση αυτή.
β. Όπως και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ανέπτυξα, με βρίσκει απόλυτα αντίθετο η τοποθέτηση σκεπάστρων σε όλους τους ταινιοδρόμους των Ορυχείων, ιδιαίτερα στον χώρο εκσκαφής. Οι λόγοι είναι οι παρακάτω:
Κατ΄αρχήν η παγκόσμια και ευρωπαική πρακτική δεν οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό. Εξ όσων γνωρίζω πουθενά σε ορυχεία της Ευρώπης δεν έχει υπάρξει η καθολική εφαρμογή σκεπάστρων σε ταινοδρόμους αγόνων και λιγνίτη. Και βέβαια δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι από τους λαούς αυτούς λείπει η περιβαλλοντική ευαισθησία.
Η τοποθέτηση σκεπάστρων στους ταινοδρόμους των αγόνων και λιγνίτη ιδιαίτερα εντός του χώρου εκσκαφής, θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην λειτουργία, τον έλεγχο και την συντήρηση των ταινοδρόμων αυτών.
Η εμπειρία από την χρησιμοποίηση τέτοιων σκεπάστρων σε ταινιοδρόμους τέφρας τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ήταν απόλυτα αρνητική.
Κατά την άποψή μου η αναγκαστική καθολική εφαρμογή σκεπάστρων σε όλους τους ταινιοδρόμους των Ορυχείων και ιδιαίτερα εντός του χώρου της εκσκαφής και απόθεσης, πρακτικά θα σημάνει την διακοπή λειτουργίας των Ορυχείων.
Έχουμε αποφασίσει ως κοινωνία και Νομαρχιακό Συμβούλιο να το κάνουμε; Νομίζω πως όχι.
Η ρύπανση με σκόνη από την λειτουργία των Ορυχείων δεν προκαλείται κατά την μεταφορά του υλικού επί του ταινιοδρόμου, αλλά κατά την μεταφόρτωσή του από τον ένα ταινιόδρομο στον άλλο.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι η ρύπανση με σκόνη στην περιοχή των Ορυχείων του ΛΚΔΜ, προκαλείται κυρίως από την κυκλοφορία των φορτηγών, ιδιαίτερα των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στα Ορυχεία.
Επομένως για να μειωθεί η έκλυση σκόνης θα είχε νόημα να προτείνουμε πρώτον οπωσδήποτε διαβροχή των υλικών στα σημεία μεταφόρτωσης και όχι σκέπαστρα σε όλους τους ταινοδρόμους και δεύτερον την συνεχή διαβροχή των δρόμων κίνησης των φορτηγών των εργολάβων με ταυτόχρονη μείωση της δραστηριότητάς τους
Όσον αφορά τον λιγνίτη και της εξ αυτού εκλυόμενης σκόνης, οι εστίες ρύπανσης είναι:
Τα σημεία μεταφόρτωσης από τον ένα ταινιόδρομο στον άλλο, όπου μπορούμε να προτείνουμε διαβροχή του υλικού με εκνέφωση νερού.
Οι υπαίθριες πλατείες αποθήκευσης του λιγνίτη, όπου μπορούμε να προτείνουμε ειδικά συστήματα εκνέφωσης νερού και πρόκλησης υγρασίας στην ατμόσφαιρα της περιοχής, ώστε να εγκατακρημνίζεται η εκλυόμενη σκόνη. Παρόμοια συστήματα έχουν αναπτυχθεί σε ορυχεία της Γερμανίας με πολύ καλά αποτελέσματα.
Θέλω να επισημάνω ότι ισχυρή ρύπανση στην περιοχή από σκόνη λιγνίτη προκαλείται σε περίοδο ισχυρών ανέμων από τις ανοιχτές πλατείες αποθήκευσης του λιγνίτη (BUNKΕR των Ορυχείων ή πλατείες λιγνίτη των Σταθμών).
γ. Η εφαρμογή της χρήσης οργανικών γαλακτωμάτων για τον περιορισμό της σκόνης των Ορυχείων, περιορίζει της τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.
Η συγκεκριμένη αναφορά στην χρήση οργανικών γαλακτωμάτων, φωτογραφίζει την λύση, ενώ η άποψη μου είναι ότι μπορεί να υπάρχουν και καλύτερες λύσεις ή λύσεις συνδυασμού των γαλακτωμάτων με άλλα μέσα.
Επομένως η πρότασή μου είναι να περιλαμβάνονται στην απόφαση, η ακλόνητη βούληση μας για περιορισμό της σκόνης των Ορυχείων σύμφωνα με την διεθνή πρακτική. Στην ΔΕΗ εναπόκειται να βρει την βέλτιστη λύση και να την προτείνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για έγκρις
Κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να πιστεύω ότι με την παρούσα επιστολή μου βοηθώ εσάς αλλά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην λήψη αποφάσεων που δεν θα μας εκθέσουν στο μέλλον, και ότι όλοι μαζί θα συμβάλλουμε για την συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ στην περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους της.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητώ να συμπεριληφθούν στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου οι προτάσεις μου, ώστε αυτή να διακατέχεται και από μια ισχυρή τεχνοκρατική τεκμηρίωση των απόψεών μας.
Κοζάνη 12-4-2010
Με τιμή
Βασίλης Κωνσταντόπουλος
Νομαρχιακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου