DEH

DEH

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

«Παράθυρο» για αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των κονδυλίων που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση  στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει έργα στις περιοχές της Ευρώπης που πλήττονται λόγω της πολιτικής της απανθρακοποίησης.
Μεταξύ των περιοχών  αυτών όπως είναι γνωστό είναι η
Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα εκπονηθεί έως τα μέσα του 2020 Master Plan, για τη μετάβαση της οικονομίας τους στη μετά τον λιγνίτη εποχή.
Τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα συμπεριληφθούν στο ελληνικό Master Plan, αναμένεται μεταξύ των άλλων να χρηματοδοτηθούν και από κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χρηματοδότηση του οποίου βρίσκεται αυτό το διάστημα στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.
Η αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου φαίνεται πως κρίνεται αναγκαία για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις που προβάλλουν χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία, οι οποίες απειλούν με βέτο τα σχέδια της ΕΕ για τη μείωση της εκπομπής ρύπων, αν δεν βρεθεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Ας σημειωθεί ότι και οι δύο χώρες εξαρτώνται από τον άνθρακα για σημαντικό μέρος της ηλεκτροπαραγωγής τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, δήλωσε ότι εξετάζεται η αύξηση των κονδυλίων που θα διατεθούν στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και πρόσθεσε ότι τα ποσά μπορεί να φθάσουν σε τριψήφια νούμερα.
Τον Ιανουάριο η πρόταση της Κομισιόν
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφωνίες που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ, ανάλογα με τα συμφέροντα και την εξάρτηση κάθε χώρας από τον άνθρακα, φαίνεται ότι ήταν και μία από τις αιτίες, που ανάγκασαν την Κομισιόν να αναβάλει για τον Ιανουάριο, την υποβολή της πρότασής της για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, η οποία αρχικώς αναμενόταν να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.
Μάλιστα η καθυστέρηση δημιούργησε  αμφιβολίες για το αν η συμφωνία για τον στόχο του 2050 μπορεί να επιτευχθεί εντός του  Δεκεμβρίου.
Ενδεικτική της έντασης, είναι  η στάση του  Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπι, ο οποίος απείλησε να ασκήσει βέτο στη συμφωνία για το στόχο της Ευρώπης να γίνει η πρώτη ήπειρος, που θα πετύχει  κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Χρηματοδότηση νέων πυρηνικών σταθμών
Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, ο Μπάμπι δήλωσε ότι θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη με αντάλλαγμα μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ και τη διαμόρφωση καλύτερων επενδυτικών συνθηκών για την πυρηνική ενέργεια.
«Η κατασκευή πυρηνικών σταθμών μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων», αναφέρει ο Τσέχος πρωθυπουργός στην επιστολή, σύμφωνα, με την τσεχική εφημερίδα Hospodářské noviny.
Η θέση της Πράγας διατυπώνεται λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες 12-13 Δεκεμβρίου και θα έχει ως κεντρικό θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα.
Η χρηματοδότηση νέων πυρηνικών σταθμών αποτελεί επίσης ζήτημα και για την Πολωνία, μία ακόμα από τις χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται στην προτεινόμενη συμφωνία για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.
Κατά την τελευταία διάσκεψη κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, η Βαρσοβία είχε καλέσει  για «σημαντική αύξηση» του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 πριν από την υπογραφή του στόχου για το  2050.
Αντιδράσεις και από περιφέρειες
Αντίδραση  όμως καταγράφεται και από εκπροσώπους περιφερειών. Κατά την ανταλλαγή απόψεων που είχαν χθες με τον κ. Frans Timmermans, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδιος για την Πράσινο Deal της ΕΕ, πολλοί εκπρόσωποι περιφερειών προειδοποίησαν  ότι δεν θα υιοθετήσουν «μη ρεαλιστικούς» κλιματικούς στόχους για το 2030. Επισήμαναν δε  ότι ο στόχος για μείωση από 50% ως 55% των αερίων θερμοκηπίου απειλεί να πλήξει πολλές επιχειρήσεις.
«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα», απάντησε ο  κ. Timmermans, λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή  είναι «σαν ένας κομήτης» που απειλεί να χτυπήσει τη γη μέσα σε 30 χρόνια.
«Δεν είναι ωραίο να το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε», είπε, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.
«Παρεμπιπτόντως, οι περισσότερες επιχειρήσεις το κατανοούν απόλυτα», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, υποστηρίζοντας  η αίσθηση του επείγοντος, ειδικά μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν υψηλότερη από ό, τι στην πολιτική.
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: